Company building made of rich natural materials with strong ties to the Sandstorm nomination

Vancouver design firm, Edit Studios, recently completed the workplace design for Sandstorm Gold Royalties’ new 40,000 sq. ft. office expansion in Vancouver. Renowned for its exceptional portfolio of precious metal royalties, Sandstorm's office is in Vancouver's newest AAA office tower, Vancouver Centre II (VCII), which spans four floors. The building is designed to LEED Platinum, WELL Gold, and WiredScore Gold standards.

adf-web-magazine-sandstorm-hq-22

Reception Lounge
Photo credit: Brett Ryan

The top and bottom floors make up the functional part of the office, while the middle floor behaves as a common amenity for all companies. It includes a shared reception, kitchen, and various meeting spaces of different shapes and sizes. Coffee bars and lounges are strategically placed on each floor around the stairwell to facilitate spontaneous interactions among the team and promote vertical circulation.

Materials Tell a Story

Edit Studios drew inspiration from Sandstorm's deep connection to the mining industry to celebrate natural resources and highlight mining operations. With an increasing focus on renewable energies, Sandstorm emphasized the use of copper in the design, making it a key material for the curved stair connecting all four floors. The stairs are a structural and architectural marvel, with curved glass railings, BC wood treads, and copper accents. Each floor features artfully displayed rock and mineral samples, geological objects, and historical mining tools. Custom planter boxes and plant life denote the entrances to each meeting room, smartly inscribed with elements from the periodic table, once again enforcing the link to the mining industry.

A Green Approach

One of the important features to Sandstorm was the building's radiant heating and cooling system in the ceiling, making it one of North America's most sustainable buildings. This advanced system enhances energy efficiency by reducing the reliance on traditional HVAC systems, lowering energy consumption and greenhouse gas emissions. The use of radiant heating and cooling aligns with the team's objective to mitigate the mining industry's environmental impact by adopting cutting-edge, sustainable building technologies exhibited in this building. In addition, there was a strong emphasis on weaving plant life into the design. Sandstorm's versatile office space caters to employees and guests, offering an abundance of areas for focused work and for employees to feel rejuvenated while in the workspace. 

About Edit Studios Inc.

Edit is composed of talented designers and brand enthusiasts. Their focus is taking their clients' businesses and brands to the next level through interior design and brand identity. Edit is a nimble, boutique, and get-it-done kind of firm. They have stripped away unnecessary bureaucracy and paper pushing in lieu of spending more time designing their clients' actual spaces. In a nutshell, they are straight shooters who will tell it like it is. Reaching a global audience, Edit’s founder, Janay Koldingnes, has previously worked with International clients such as Sony Pictures, Trulioo, Sage, Microsoft, and Lululemon, along with some of North America’s prominent developers and land owners.