Metaform architects Transforms a Warehouse into a Light-Filled DSL Headquarters Office

A neglected exhibition hall in Luxembourg, originally built as a warehouse, has been transformed by Metaform architects to create a light-filled, collaborative office space.

adf-web-magazine-luxembourg-warehouse-office-4

Photo credit: Steve Troes Fotodesign

The former warehouse in Steinsel was renovated to create the new headquarters of DSL, a company specialised in IT solutions. The concept aimed to adapt the warehouse whilst preserving a flavour of certain key characteristics of the original building. The building contains 1.950 square meters of office space, which includes a reception area, a staff kitchen, meeting rooms, open-plan offices, exhibition space, an outdoor terrace area and ample storage space.

The main emphasis of the project was to bring in more natural daylight, creating an efficient, clean and bright office space where people and communication take center stage.

Shahram Agaajani, founder of Metaform architects

As you enter the space you are welcomed by a bright, double-height reception area. Light filters through from the large bay windows and from the skylights set into the steel roof. The overhaul included entirely gutting and renovating the feature skylights.

adf-web-magazine-luxembourg-warehouse-office-1

Photo credit: Steve Troes Fotodesign

Inside, a central statement staircase made from oak doubles as a common area. This creates a mix of semi-private, informal work and social areas maintaining an open-plan layout.

adf-web-magazine-luxembourg-warehouse-office-2

A central statement staircase - Photo credit: Steve Troes Fotodesign

Metaform architects chose a simple material palette including pure white walls, grey steel beams but also oak floor paneling and detailing in contrast with the original characteristics of the warehouse.

adf-web-magazine-luxembourg-warehouse-office-5

Photo credit: Steve Troes Fotodesign

To finish the space, offices and meeting rooms are decorated with some large plants to help create a calming work environment. Through the introduction of light, the architects sought to foster a positive and welcoming working environment. The choice of furniture also inspires a “homely” atmosphere.

adf-web-magazine-luxembourg-warehouse-office-9

Photo credit: Steve Troes Fotodesign

About Metaform architects

Founded in 2003, today Metaform architects is managed by Shahram Agaajani, Thierry Cruchten and G.G Kirchner. Their complementary artistic minds provide the framework for the life and projects of the firm. The firm’s key achievements, including the creation of the Luxembourg pavilion at EXPO2020 in Dubai and Luxembourg’s Velodrome, bear witness to its know-how and expertise. Metaform architects is composed of a multidisciplinary team of over 40 collaborators. Their creative and daring approach brings a distinct signature style to each project. The firm is active both nationally and internationally and its offices are located at the heart of the cities of Luxembourg and Dubai.

Project Details

ArchitectsMetaform architects
ProjectDSL Headquarters in Luxembourg
Year 2020
Size1,950㎡
LocationSteinsel, Luxembourg

pwa