Callifornia Hillside House Designed to Fully Engage the Coastal Climiate Without Compromising Family Privacy

ompleted in 2021, this 3,000 square foot residence, sited on a private coastal California hillside street, optimizes its compact footprint in order to encourage outdoor living. A façade of smooth plaster and cedar siding bundle the interior rooms with strategically placed exterior spaces, producing long sightlines throughout the interior.

adf-web-magazine-wrap-recess-house-a

Exterior Front. Photo credit: Brian Thomas Jones

On the ground floor, an open living space forms the center of the home, bracketed by two courtyards that provide direct access to the outdoors, generous natural light, and views of the surrounding coastal landscapes. Telescoping doors and windows extend the living room, dining room, and kitchen seamlessly out to the entry garden and the interior pool terrace. Additionally, guest quarters opening to the rear landscape, and a music studio connecting to a covered terrace, are positioned adjacent to the primary living areas.

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-6

Living Room. Photo credit: Brian Thomas Jones

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-9

Dining Room. Photo credit: Brian Thomas Jones

The informal configuration of the home supports the family’s love of music and art, generating numerous opportunities to display their art collection and to engage in impromptu recitals.

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-10

Den. Photo credit: Brian Thomas Jones

Three bedrooms are located on the second floor, separated from one another by the staircase hall, creating a private retreat for every member of the family. The primary bedroom, coupled with an en-suite bath, walk-in closet, and a wrap-around deck, captures views of the Pacific Ocean in the distance. Two additional bedrooms share a second full bath and an exterior deck overlooking the pool. The connection of the second-floor decks with the pool terrace via a circular staircase creates a circuit of exterior living to fully engage the coastal climate.

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-20

Bathroom. Photo credit: Brian Thomas Jones

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-11

Bedroom. Photo credit: Brian Thomas Jones

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-12

Roof Deck. Photo credit: Brian Thomas Jones

Rife with opportunities to lounge in the golden sunlight of the Pacific Palisades, the Wrap Recess house manages to promote outdoor living without sacrificing the privacy of its inhabitants.

adf-web-magazine-wrap-recess-house-anx-3

Exterior Night. Photo credit: Brian Thomas Jones

About Aaron Neubert Architects

Founded in 2006, Aaron Neubert Architects is a design practice committed to orchestrating poetic relationships between landscape, light, and materiality, resulting in beautifully crafted spaces that amplify the human experience and advance stewardship of the natural environment.

Led by Aaron Neubert, FAIA, the Los Angeles-based practice has produced a diverse portfolio of sustainable, site-specific work that spans private residences, housing, hotels and restaurants, commercial programs, and institutional facilities. The practice’s inventive formal and site resiliency strategies preserve delicate and complex ecologies, while improving the wellness of the community.


pwa